PROF.DR.GÜNŞEN "DÜNDEN BUGÜNE İPSALA'YI" ANLATTI

İpsala Kaymakamlığı, İpsala Belediye Başkanlığı ile İpsala Toplumsal Kalkınma ve Geliştirme Derneği’nin ortaklaşa hazırlamış olduğu İpsala Sohbetleri etkinliği çerçevesinde Trakya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, 07 Haziran 2017 Çarşamba günü saat: 14.30’da İpsala Anadolu Lisesi Mehmet Yavaş Konferans Salonunda “Dünden Bugüne İpsala” isimli konferans verdi.

Tarih  Tarih : 11 Haziran 2017, 23:40

Günşen, verdiği konferansta İpsala’nın M.Ö tarihi ve günümüze kadar olan tarihçesini şu sözleri ile anlattı:
“Türk akıncıları tarafından fed edildiğini ve bir Cuma saatine dek geldiği için çadırları kurmadan önce Akıncı beyinin verdiği talimatla “ibtida Sela”  ibtida önce demek, önce sela dendiğini bu komutun zamanla halk içerisinde döne döne İpsala olduğunu söylüyorlar. Buda bir halk etimolojisi tabir edeceğimiz bir yakıştırma ve görüştür.  O zaman aslı nedir diye sorarsanız, aslı Kypsela’dır. Yani bu şehrin adı M.Ö 4.yy Odris’lere başkentlik yapan Odsirlerin verdiği tarihi kent ve başkentin adı Kypsela’dan gelmektedir. Ona uydurulmuş bir şeydir. Bunda da zerre şüphe yoktur. Daha önceleri de var. Koyun tepede bulunan tapınak M.Ö 8000 yıllarını işaretliyor. Orta taş tapınağı. Bugün Keşan’a bağlı ama tarih boyunca hem İpsala Hintlerinin altında kalmış olan Beğendik kasabasında ki kalenin eteklerinde bulunduğu bir başka tapınak M.Ö 5000’li yılları işaretliyor. İlçenin sık sık el değiştirmesinin sebebi de İpsala’nın öneminden kaynaklanıyor. Çok önemli bir geçiş noktası İpsala. Önemli bir kültür merkezidir. Osmanlı Türk Devleti 14.yy ortalarında böyle bir önemli merkezi teslim alıyorlar. Trakların bereketli topraklarından istifade ettiği bir kültür merkezi. Traklar çok medeni bir kavimdir. Hintlerden sonra Dünyanın ikinci büyük kalabalık milleti diye söylüyorlar. Ama dağınıklıkları yüzünden eğer parça parça olmasalar belki Dünya hâkimiyetini alçaklardı diyorlar. O kadar önemli bir devletin başkenti bizim İpsala’mız.  Osmanlı döneminde İpsala ovası özellikle akıncı beylerine kaliteli kısraklar yetiştiren bir ara beldesi” dedi.
Günşen, söyleşini tamamlamasının ardından katılımcılar ile birlikte İpsala’nın tarihi hakkında karşılıklı sohbet ve görüş alış verişinde bulundu. Söyleşi sonrasın İpsala Kaymakamı Ali Uysal, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman ve beraberinde katılımcılar hep birlikte restorasyon çalışmaları devam eden İpsala’nın tarihi hamamını ziyaret ettiler.